Návrat na hlavní stranu

Viviane Redingová [ Osobnost Evropské unie ]

Viviane Redingová (1951)
Lucemburská křesťansko-demokratická politička, členka Evropské komise, na starosti má oblasti školství a kultury.
Z pařížské Sorbonny má doktorát z humanitních věd. Profesionálně se věnovala žurnalistice, jako novinářka pracovala od roku 1978. Její výsadní postavení mezi lucemburskými novináři potvrzuje skutečnost, že byla celkem 12 let předsedkyní Svazu novinářů (1986-1998).
Redingová se souběžně věnovala i politice. Od roku 1979 do roku 1989 zasedala v lucemburském parlamentu jako poslankyně za Křesťansko-demokratickou stranu. V rámci svého parlamentního působení vedla výbor pro sociální věci a také byla členkou parlamentu zemí Beneluxu.
Po ukončení parlamentní činnosti ve své vlasti se rozhodla kandidovat do Evropského parlamentu, do kterého vstoupila jako členka Evropské lidové strany v roce 1989. V Evropském parlamentu také patřila mezi aktivnější poslance, neboť předsedala petičnímu výboru a ve dvou dalších výborech - pro sociální záležitosti a pro občanské svobody - vykonávala funkci místopředsedkyně.
Redingová má řadu dalších politických zkušeností. Od roku 1995 je místopředsedkyní své strany a od roku 1981 je členkou městského zastupitelstva v Esch.
DALŠÍ INFORMACE: http://www.euroskop.cz

Typ záznamu: Osobnost Evropské unie
AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 2, 05.12.2002 v 13:02 hodin

Copyright 1998-2024 © Luděk Šorm
www.global.ecodate.cz je registrovaná ochranná známka společnosti Kam na Pardubicku s.r.o.